Skoči na glavno vsebino

V OŠ Jagodnjak, Hrvaška, je potekalo tretje projektno srečanje učiteljev Erasmus+ – “MY ECO FRIENDLY SCHOOL”, in sicer od 26. 9. do 30. 9. 2022. Srečanja so se udeležili po trije učitelji s turške, poljske in naše osnovne šole. Učenci in učitelji OŠ Jagodnjak so v šoli za vse udeležence pripravili prijeten sprejem, na katerem so bili prisotni vsi učenci, učitelji in nekaj staršev. Sledilo je medsebojno spoznavanje vseh gostujočih učiteljev in učiteljev hrvaške šole ter projektno srečanje. Učenci so jim predstavili šolo in njihove tipične jedi, katere so tudi poskusili in so bile okusne. Popoldan so imeli voden ogled Osijeka.

Drugi dan srečanja so  imeli ogled in predstavitev dela v Etnološkem centru Baranja. Za gostujoče učitelje so pripravili tudi različne delavnice, in sicer na temo »ostanimo eko« in »predelava koruze na tradicionalni organski način«. Učitelji so obiskali vas Batina in se povzpeli na razgledno točko Baranje.

V sredo so bili gostujoči učitelji prisotni pri pouku. Učenci so jih bili zelo veseli, ker so se lahko pogovarjali z njimi in jim predstavili njihovo šolsko delo ter vzdušje. Po tem so imeli projektno srečanje, na katerem so se dogovorili o nadaljnjih projektnih aktivnostih in analizirali izvedene aktivnosti ter naloge. Učitelji so poročali o trajnostnem razvoju posamezne države. Sledil je razgovor o ekološki osveščenosti in trajnostni naravnanosti ter si izmenjali ideje. Popoldan so aktivno preživeli v Naravnem parku Kopački rit.

V četrtek, zadnji dan, so si ogledali ekološko kmetijo v okolici Osijeka. Nato so odšli v Karanac, kjer jih je sprejela umetnica, ki izdeluje izdelke iz naravnih materialov. Vsak učitelj si je sam naredil en izdelek za spominek.   

Projektnega srečanja na Hrvaškem so se udeležili knjižničarka Andreja Urbanec, učiteljica zgodovine Irena Hočevar in vodja projekta na šoli Mateja Hafner.

Mateja Hafner

Dostopnost